venerdì 17 aprile 2009

RIME IN PILLOLE (pagina 67)

E ancora l’Umarén dal pàvver negli ultimi dieci versi di un’altra “zirudèla” che parla stavolta dei due antichi e più famosi locali bolognesi: la Pasticceria Geremia VISCARDI (fondata nel lontanissimo 1819!) e il Caffè ZANARINI:

Sé, Vischèrdi e Zanarén
i àn fàt stória quànd, zuvnén,
nó as sintèven tirèr quèl
ch’dìsen fóss l’amàur reèl…
Cùss al fóss própi an al sò,
mé a sò che la zoventó,
s’l’an é la stasàn pió bèla
a màgn un brécch cót in padèla,
par mustrèr ch’an déggh ‘n’ufèla!
Tòcch e dài la zirudèla!

Altri stralci da altre “zirudèl dello stesso autore che esalta i tortellini di BERTAGNI, gli insaccati dell’ALCISA e il brandy della BUTON:

…E chi fó? Al fó BERTÀGN
ch’n’éra brìsa un barbazàgn,
mó un vàir drétt: ló in Àzgardén
l’impianté un gràn mulén e
pò int l’Órt ed Garagnàn
un pastifézzi, un gràn campiàn…


***

…E par mód ch’an càla brìsa,
sàura a tótt ai é l’ALCÌSA
ch’l’é la fàbrica grandiàusa
là dal pèrt ‘d Zóla Predàusa
(quàll l’é bàn al Santuèr
ed tótt quànt i bongustèr!)…

***

…Sé, l’é andè par tótt al mànnd
‘sté gràn Brandy, a tótt ufrànd
un mumànt ‘d serenitè,
un arcórd ed ‘sta zitè
ch’t’gné BUTÒN in cuzidrèla,
tòcch e dài la zirudèla!

Ma l’Umarén dal pàvver ha dedicato “zirudèl” a molte altre Aziende: le Officine Maccaferri, l’Acqua Cerelia, Gazzoni, Majani, Malmusi&Gentili, Roversi, Zanichelli quasi che per questo fosse stato commissionato…e non è escluso!
(dai “Lìber ed quàll ch’pèga l’óli”, 1983/85/86)
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Paolo Canè

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